Kunder
Region Syddanmark

Region Syddanmark vil forbedre danskernes sundhed med IoT og data

Region Syddanmark har fået udviklet app’en Data Donor til at indsamle adfærdsdata for at forbedre danskernes sundhed.

ProActive har udviklet app’en Data Donor, som er omdrejningspunktet i et forsøg, som Region Syddanmark har sat i værk. Forsøget går ud på at indsamle større mængder adfærdsdata fra frivillige datadonorer, som vil at dele deres adfærdsdata, fx antal skridt i løbet af en dag, via deres smartphone. Ideen er så at analysere den indsamlede data for at se, om den kan gøre os klogere på sammenhænge mellem folks adfærd og sundhed; ikke alene folks fysiske sundhed men også mentale helbred.

“I et offentligt-privat samarbejde mellem Region Syddanmark og ProActive A/S har vi udviklet app’en Data Donor til opsamling og visning af simpel adfærdsdata. Vi stod i en situation, hvor vi havde få måneder til at få udviklet, testet og godkendt en app. Heldigvis fik vi samarbejdet med ProActive A/S i stand, og på meget kort tid stod vi med et færdigudviklet, gennemtestet og godkendt produkt. Samarbejdet er foregået fuldstændig gnidningsfrit, alle aftaler og leverancer er blevet overholdt, og vi oplevede utrolig stor fleksibilitet og tilpasningsdygtighed samt en høj grad af professionalisme hos ProActive A/S”.

-Christian Mercado, Enhedschef, Digital Innovation, Syddansk Sundhedsinnovation

Folkemødet 2018

Initiativet til forsøget blev taget i forbindelse med Folkemødet 2018, hvor Region Syddanmark var vært for et debatarrangement med et tema om, hvordan vi kan udnytte adfærdsdata i en klinisk kontekst til at forbedre folkets sundhed; herunder naturligvis også debattere de medfølgende etiske overvejelser omkring sikkerhed og persondata mm.

Ræsonnementet er således:

De fleste af os har i dag en smartphone, som stort set ledsager os, hvor end vi bevæger os hen. Mange af os har den sågar med på toilettet og med i seng (liggende på sengebordet). Det giver os en hidtil unik mulighed for at indsamle detaljeret data om vores adfærd; detaljer som de færreste af os er bevidste om.

Vores adfærd har selvsagt stor betydning for vores sundhed. Hvis vi kan blive klogere på vores daglige gøren og laden ved at analysere detaljeret data om vores adfærd, kan vi højst sandsynligt blive langt bedre til at forudsige, forebygge og helbrede sygdomme, som måske vil ramme os. Dataen kan måske endda hjælpe os til at blive bedre til at bestemme sandsynligheden for, at bestemte sygdomme vil ramme os.

Sådan fungerer Data Donor app’en

Med Data Donor app’en installeret telefonen kan datadoneren nemt dele sensordata fra sin mobiltelefon, fx skridttæller. Derudover har man mulighed for at dele en række stamdata så som køn, alder, vægt, højde, stillingsbetegnelse og postnummer. Man har også mulighed for at benytte en kognitiv ansigtsanalyse, der estimerer en score på datadonorens humør.

Teknologi

Data Donor app’en er udviklet på basis af Microsofts app-udviklings framework Xamarin, som er kompatibel med de mest almindelige styresystemer iOS, Android og Windows. Derudover inderholder Xamarin forskellige services som eksempelvis Notification hub til udsendelse af push-beskeder og kan nemt integreres med Microsofts AI univers, herunder brug af Cognitive Services så som billedgenkendelse, der i Data Donor app’en er anvendt til at estimere brugernes humør.

Data Donor

 

Dataplatform

Dataplatformen bygger på Microsofts IoT services samt Azure Data Platform hvor vi blandt andet benyttede en Azure service kaldet Event Hub, der bruges til at modtage de data/events, som Data Donor app’en samler op. De forskellige data/events fra Event Hub’en bliver sendt til en Azure Data Lake vha. servicen Stream Analytics, som i realtid opsamler data. Herfra er der blevet tilføjet yderligere forretningslogik som eksempelvis har gjort det muligt at kategorisere de tilmeldte personer i forskellige BMI klasser. Data bliver visualiseret i Power BI, som både kan vises vha. Power BI app’en, Power BI Online eller via Power BI Dekstop udgaven.

 Data Donor app arkitektur