Opdater dit Data Warehouse for sidste gang

04. okt 2018
"Jeg orker ikke at migrere endnu en gang." Nej, men så slemt er det altså ikke længere. Microsoft har allerede gjort en hel del for at hjælpe dig godt på vej.
Brian Bønk Rueløkke
Principal Architect
"Jeg orker ikke at migrere endnu en gang." Nej, men så slemt er det altså ikke længere. Microsoft har allerede gjort en hel d

Så blev det tid igen - en ny version af SQL Server er på trapperne og udviklerne i organisationen er efter IT afdelingen for en opgradering. Det gamle Data Warehouse har alt for længe kørt på en gammel version. Du tænker om du kan genbruge projektplanen for opgraderingen fra sidste gang, men den er sandet så meget til at både hardware og software version er sprunget flere længder. Den nuværende performance på Data Warehouse er kun for nedadgående og den fysiske hardware er måske ved at hoste sine sidste genstart igennem.

Alle disse ting og sikkert flere er der mange der er stødt på i tidens løb. Der er ikke ressourcer til at migrere de 200 mest nødvendige SSIS pakker og de seneste sikkerhedsopdateringer, Service packs og patches ligger og venter i den lange kø af supportsager, der også kræver opmærksomhed ind imellem alle møderne og den daglige gang på kontoret.

Mange har, deriblandt også mig selv, måske taget sig selv nogen af nedenstående punkter:

 • Ønske at SQL Serveren selv opdaterede sig hvert 2. år
 • Aldrig mere at skulle tænkte på hardwarekrav, som i ALDRIG mere
 • Overvejet om det reelt er hardware der er hovedårsagen til performanceproblemerne
 • Afset weekenderne til vedligehold af IT infrastruktur, Windows opdateringer af servere eller installere de seneste service packs og opdateringer til SQL Serveren
 • Dagdrømme om de seneste SQL Server features, alle de fordele du kan få fra dem, men så afvise dem fordi det tager for lang tid at opgradere

Fremtiden har været klar til dig længe

Microsoft har siden marts i år givet alle muligheden for at starte en Azure SQL Database Managed Instance. Managed Instance er det nye sort for SQL Servere i skyen. Det giver reelt muligheden for at starte en fuld SQL Server instans i Azure. Ikke som Azure SQL Databaser, som er en enkelt SQL Server database (eller elastic pool). Men en instans med alle de features du allerede kender fra on-premise instanser. Alt lige fra SQL Server Agent til CLR, temp tabeller og database mail. 

Og det bedste ved det hele er at Managed Instance ikke kræver ny kode eller omskrivning af eksisterende.

Microsoft står så for følgende:

 • Infrastruktur
 • Operativsystem
 • Patching og opgraderinger
 • Altid seneste version af SQL Server
 • High Availability og Disaster Recovery

Med i boksen får du:

 • Integreret sikkerhed (Office365, Azure AD osv.)
 • CLR (Common Language Runtime)
 • Anvendelsen af temp tabeller (også globalt)
 • Muligheden for at skallere op og ned som behovet opstår - også via scripts
 • Linked Servers
 • Service broker
 • SQL Server Agent
 • og meget meget MEGET mere

Performance as a Service

Med en managed instance i Azure vælger man selv konfiguration og setup - det hele sker meget enkelt via Azures portal. Der er 4 overordnede knapper at skrue på:

 1. Generel tilgængelighed eller Forretningskritiske applikationer - er du til lavt budget eller vil du have ultra høj performance med høje IO krav - du vælger selv
 2. Processor type - her vælger du også frit fra hylden. Er du mest til Intel E5-2673 v3 eller Intel E5-2673 v4. Og nej, jeg aner ikke selv hvad der er godt her :)
 3. Antallet af kerner og mængden af ram - eller vCores og memory i Azure. Der er igen frit valg på sammensatte pakker. Alt fra 8 til 40 kerner, med forud definerede ram. Desværre kan man ikke helt selv vælge her
 4. Størrelsen på disks - kan du flytte en slider kan du også tilpasse disk-størrelsen

Sikkerhed og netværk

Managed Instance er designet med øje for og indbygget sikkerhed og netværk. En instans deployes med specifik anvendelse gennem Azure Virtual Networks (VNET) og er forbundet til evt. on-premise løsninger med Azure Express Route eller Azure VPN forbindelser. Forbindelser til instansen sker via private IP adresser gennem VNET.

Migrering

"Jeg orker ikke at migrere endnu en gang"

Nej, men så slemt er det altså ikke - Microsoft har allerede gjort en hel del for at hjælpe dig godt på vej.

Azure Migration Service - en service der via en wizard (der faktisk fungerer) hjælper med at flytte eksisterende on-premise instanser til en Managed Instance - og med korrekt opsætning uden nedetid.
Backup to Azure Blob and Restore - lav en backup af dine eksisterende SQL Server databaser til Azure Blob storage og restore dem direkte på den nye Managed Instance.
BACPAC - en hel database i en enkelt deployment-pakke.

Afslutning

Managed Instance giver alle de gode fordele, features og muligheder som SQL server on-premise uden kampen og arbejdet med infrastruktur, konfiguration og/eller opgradering og patching af hverken operativsystem og SQL Server.

Det giver dig også masser af ledig tid i forhold til selv, hvert 2. år, at opgradere SQL Serveren i weekenden, for du vil altid være på den seneste version.

What's not to like...?